Hoe kan ik het beste testen of mijn sjabloon klopt?

Je hebt een sjabloon opgesteld, eventueel ook een workflow waaraan deze is gekoppeld en nu wil je controleren of het allemaal goed werkt. De enige manier om dit te controleren is door een formulier aan te maken. Let wel altijd op dat je collega’s niet per ongeluk met jouw werk aan de slag gaan, terwjil deze nog niet klaar is. Zet in een naam van het sjabloon bijvoorbeeld test of jouw eigen naam óf doe dit vanuit een besloten project.

Tip: Wanneer een sjabloon is gebruikt als formulier kun je deze niet meer aanpassen. Maak daarom een kopie voor het doorvoeren van wijzigingen.

Workflow testen

Maak een nieuw sjabloon aan en laat deze leeg. Maak direct een formulier aan en controleer of het doorgeven juist is ingesteld. Als dit helemaal klopt kan je beginnen met het opstellen van je sjabloon.

Zie: Formulieren toevoegen/aanmaken (enkel)

Sjabloon testen

Het testen werkt het beste met twee schermen. Op scherm 1 openen je het formulier dat je wilt testen en op scherm 2 open je een kloon van je sjabloon. De reden van een kloon is dat je geen wijzigingen kan aanbrengen in het originele sjabloon. Je maakt dus een kopie en opent deze in het tweede scherm.

Vervolgens is het een kwestie van het formulier invullen, doorgeven en uitdraaien als PDF. Op scherm 2 staat de kloon van het sjabloon open en kan je direct de wijzigingen doorvoeren die je tegenkomt tijdens de test.

Zie: Sjablonen aanpassen

Ben je klaar met controleren? Verwijder dan het formulier, verwijder of archiveer (inactief) het sjabloon en zorg dat de juiste versie beschikbaar is voor jouw projectleden. Is het sjabloon eventueel te gebruiken in andere projecten? Importeer deze dan ook direct naar een catalogus!